2013-12-27

Tilrettelegging rundt innmark

Hjorten i dag er mye godt avhengig av innmark og det samme er rådyra. Dette skal vi ta hensyn til når vi planlegger habitatsforbedring i forhold til bestanden. Vi skal ikke lokke dyra til å krysse trafikkerte veier og vi skal gjøre habitatet både tiltrekkende og fullverdig for hjortedyra.

Koller, unge bukker og rådyrgeiter har andre krav til sitt habitat sammenlignet med voksne bukker. De førstnevnte tar sjansen på å bruke innmark i større grad enn voksne bukker for å sikre næringstilgangen. Vi vet også at koller og unge bukker gjerne oppholder seg sammen i små flokker eller familiegrupper store deler av året. De voksne bukkene holder seg mer for seg selv, og går ettersom de vokser over til å bli mer og mer nattaktive.


Viktigste redskapet for vilstell!
For å tilrettelegge for alle aldersgruppene er det to grep som må gjøres. Det ene er skogarbeide, det andre er attraktiv innmark. I dette innlegget tar jeg for meg skogsarbeidet men jeg skal komme tilbake til grepene på innmark senere. Les mer om skogpleie og skogens betydning for hjort her.



Det som vil holde dyra i nærheten av innmarka er skjul og tilgjengelig beite i skog. Med beite i skog mener jeg her lauv hvilket er dyras foretrukne mat i skogen. Blåbærlyng, bark, skudd og annet er vedrik kost og noe dyra tyr til for å komme gjennom vinteren. Dette lauvet finner de i tett buskas som ikke er høyere enn to meter. Skjulet i slike områder er også flott. Når dyra ikke kan se langt oppfatter de sannsynligvis skjulet som godt, ihvertfall roer de seg ned der. Når de ikke kan se andre dyr aksepterer de skjulet og blir det plass til flere dyr innenfor samme areal. Godt skjul innebærer altså tett buskas med mye løv.

Kollene, kalvene og rådyrgeiter holder seg gjerne nært innmark. Disse er også gjerne mer tolerante ovenfor tettere bestander. Derfor legger jeg ned beitetrær tett sammen nærest innmarka. Det har vært lansert flere teorier om hvorfor hunndyra og kalvene holder seg nært innmarka, men tilgang på stabil og svært næringsrikt for er hva jeg tror.

Bak habitatet for koller/kalv og rågeit legger jeg ned beitetrær i mange mindre områder. Jeg kan til og med legge ned trær som hjorten ikke liker å beite for å skape tilstrekkelig skjul. Disse områdene er av adskillig mindre areal enn de andre områdene. Hensikten med disse områdene er å gi de voksne bukkene et fullverdig tilbud hvor de har mat og skjul, samtidig som de har oversikt over hunndyra via luktesansen.



Forbedringsplan for habitat


Selvsagt kan de samme strategiene brukes til å minimere skader på innmark ved å gjøre terrenget lite attraktivt evt. lede dyra til områder med lite brukt innmark og konsentrere de der.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar