2013-12-25

Fremdrift i eikedriften

Jeg skrev om eiketrær og nevnte at jeg hadde et prosjekt på gang med framdyrking av eik i kjelleren her.
Det er fremdrift i boksen med eikeplantene. Nøttene ble satt ned i oktober og brukte rundt 40 døgn på å spire. Dvs ikke alle spirte samtidig. Daglig kommer det opp nye spirer så en spiretid på mellom 40 og 120 dager ser ut til å være normalt ved planting innendørs.
Jeg ønsker bare en plante i hver potte så litt tynning er nødvendig siden jeg satte to nøtter i hver potte. De plantene som ble tynnet blir kastet. Eik har veldig dype røtter som det er veldig vanskelig å ikke skade når plantene tas opp. Slike skader på røttene setter plantene langt tilbake i utviklingen.

På bilder ser vi tre eikeplanter som ble tynnet ut sist uke. De forskjellige stadiene over jorden og selve nøtta er godt synlige. Under jorda er den lange rota markant. Vi ser at eika setter solide rotskudd før den begynner å vokse opp over bakkenivå. Når den først kommer seg over bakken utvikles det raskt blader som er store og velformede.

De nøttene som er plantet innendørs ser ut til å komme veldig bra og bli klare for utplanting i sommer. Nå gjenstår det å se hva som skjer med de nøttene som ble plantet ute.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar