2013-12-10

Hva hindrer rådyrstammen? rovdyr?

Rådyret lever i utkanten av de biotopene det kan overleve i her på nordvestlandet. Tidvis mye snø og lite mat, kulde og rovdyr er sammen med på å holde bestanden nede.

Vulpes vulpes - Rødrev, er denne karen synderen?
Som kjent er rødreven ett av rovdyrene som kan ta mye rovdyr, men hvor stor effekt har rødreven på bestanden? Nettopp dette undersøkte NINA tidlig på 90 tallet.


Rådyra kan ha en eksplosiv bestandsøkning når forholdene ligger til rette for det. Nok mat, nok skjul, gunstige vintre og fravær av rovdyr gjør at bestanden kan doble seg på kort tid. Heldigvis går forplantningen ned kraftig når tettheten av rådyr øker. Rådyrgeiter får færre kalver, og flere geiter får ikke kalv overhodet når bestanden er tett. Antall dødfødte kalver øker også ved høy tetthet. Under gunstige forhold kan ei rådyrgeit få firlinger eller trillinger hvert år hvilket gjør at veksten kan være eksplosiv.

Så hva gjør at rådyra ikke vokser eksplosivt i antall inntil terrenget er mettet? Her er noen kjappe tall fra en undersøkelse i Trøndelag gjort over tre år, hvor rådyrbestanden ikke var utsatt for rovdyr. Tabellen viser hva kalvene døde av.


Fra NINA rapport 010 Rådyr i kulturlandskapet



Antall dødfødsler øker altså mye siste året, mens sult og å bli forlatt er den største risikoen i denne undersøkelsen. Det kommer også klart fram at den største risikoen for å dø ligger i de første tre ukene av livet. Dvs. mens kalven ligger og trykker hardt. Predasjonen i tabellen ble utført av katter, hvilket jeg hadde vanskelig for å tro selv men som altså er bekreftet av forskerne.

Fra NINA rapport 010 Rådyr i kulturlandskapet
Hvis man sammenligner tallene mellom områder uten predasjon, i form av rødrev, og områder med stor rødrevbestand er tallet antall kalver som tas av rødrev opp til 50% av kalvene. Predasjonen står altså for omtrent 80% av dødeligheten på kalver. Resterende 20%  av frafallet ligger i tabellen over.

Så hva kan vi gjøre med dette bortsett fra å skyte bort rødreven? Rapporten viste tydelig at kalver som brukte dyrkamark hadde dårlige odds på å overleve, mens kalver som brukte skogen hadde langt bedre sjanser.

Med disse faktaene i bakhodet er det rimelig klart at innsatsen for å øke en rådyrstamme bør ligge i skogbruket. Skogen gir skjul, mat og ro gjennom hele året mens innmarka i form av viltåker kan være et tilskudd gjennom vår/sommer/høst. Nedskyting av rødrev og beskyttelse mot katter har en svært målbar effekt den også men aktiv habitatforbedring i form av beitetrær og skjul i skogen er langt på vei den viktigste faktoren når jeg går inn for å øke rådyrstammen.


Tiltak i prioritert rekkefølge:

  • Beitetrær og skjul i skogen i langt større grad.
  • Sauegjerde rundt viltåker for å hindre kalven i å komme innpå
  • Rovdyrkontroll
  • Holde bestandstettheten under kontroll (øke nedskytingen ved minkende antall kalv i forhold til geit)

Til slutt et lite hjertesukk: Før et jorde blir slått, pløyd, harvet eller sloddet, gå litt rundt på jordet kvelden før slik at rådyrgeita har en sjanse til å flytte geitekje. Det fungerer overraskende bra!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar