2014-01-12

Voksne bukkers betydning.

Følgende er basert på forskning i USA gjort på en nær slektning til vår hjort. Ikke alt er likt fra bestand til bestand eller fra område til område så det må tas med en klype salt i forhold til våre hjemlige forhold. Jeg tar det alikevel med da det trengs en del innspill til bestandsforvaltningen av hjortedyr her hjemme.

En voksen bukk kan vi regne fra tredje leveår, selv om de er kjønnsmodne lenge før, og gjerne vil parre seg før de er så gamle.

Her er noen fakta forskerne fant i USA når det var en bestand med voksne bukker tilstede.


  • Kortere brunst
  • Tidligere brunst
  • Flere hunndyr ble drektige


Spørsmålet er så hva slags betydning dette har:

Dette er hva vi ønsker
Kortere brunst: Under brunsten bruker brukkene langt mer energi enn de spiser. De går altså ned i vekt like før vinteren. En kortere brunst vil gjøre at flere bukker overlever vinteren. Kortere brunst gjør også at overlevelsen av kalver pga. predasjonstrykk blir bedre da flere kalver fødes innen samme tidsrom. Det er begrenset hvor mange kalver rovdyra greier å nedlegge innenfor en gitt tidsramme.
Siden hunndyra jager bort årskalvene i brunsten er en kortere brunst en fordel da hunnkalvene finner tilbake til moren etter brunsten og får nyte godt av hennes erfaring.
Er det unge bukker som står for brunsten vil de bruke lenger tid på å fullføre brunsten og det blir flere konflikter mellom bukker, de vil altså bruke mer energi enn eldre bukker og dermed overlever færre også.
Et siste punkt er at det for oss mennesker er morsommere med en kraftig brunst med brøling og masse liv enn en langtrukken brunst uten noen brunsttegn.

Ikke skyt denne karen
Tidligere brunst: Ifølge forskerne blir brunsten utløst av daglengden. Med minkende daglengde kommer oppblomstringen av kjønnshormoner og også brunsten. Med voksne bukker tilstede fant forskerne langt flere brunsttegn som feietrær, brunstrgroper og markeringer når brunsten nærmet seg. Til sin overraskelse fant de også ut at brunsten startet noen uker tidligere enn i sammenlignbare områder. Fordelen med tidligere brunst er at bukkene får bedre mulighet til å legge på seg kroppsvekt etter brunsten slik at flere overlever vinteren. Dette betyr også at kalvene kan bli født tidligere på våren slik at de får lenger tid på seg før de må møte sin første vinter.

Flere hunndyr ble drektige: For de som vil høste av en stamme og gjerne optimalisere høstingen opp mot ressursene og habitatet er dette en stor fordel.


Er terrenget fullt og du har for få bukker - skyt heller disse



Som vi ser burde vi altså sørge for at vi har en bestand med en god andel voksne bukker tilstede. Desverre er forvaltningen i Norge ofte lagt opp som om det var sau vi drev med istedenfor ville dyr. I en bestand bør det være omtrent like mange hanndyr som hunndyr, og en større andel av bestanden bør være dyr eldre enn 2-3 år. Den eneste måten å oppnå dette på er å ta ut hunndyr og spare hanndyr i alle aldersgrupper inntil vi har den aldersammensetningen vi ønsker.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar