2014-01-06

Beitetrær - det er det som funker!

Det å drive skogbruk som viltpleie har jeg skrevet om viktigheten av flere ganger.


Sist helg var det ut med motorsaga igjen og jeg fikk samtidig sjekket en del beitetrær som ble lagt ned tidligere.

På samtlige trær var skuddene beitet fra hardt til middels hardt. Toppskuddene var beitet på alle trærne. Det forteller meg at det er ikke så mange andre beitemuligheter enn skudd, bark og forskjellig lyng. Dette til tross for at vi har den mildeste vinteren på lange tider og det til og med gror litt grønt på enkelte marker.



Beitetrær er ikke pent, men det er et viltstelltiltak som absolutt har  stor effekt. Det skaper både skjul og mat som varer lenge i en og samme operasjon.
På bildet under vises det hvordan jeg feller beitetrær. Jeg forsøker så godt det lar seg gjøre å beholde en forbindelse med intakt bark mellom rota og stammen. Det gjør at skuddene som er igjen på treet vil skyte blader til våren igjen og gi vår/sommerbeite i tillegg til innmark og viltåker.
Trærne i dette området kommer til å bli dyttet litt til side til våren med en traktor slik at de ligger 90 grader i forhold til hvordan de ligger på bildet. Hensikten er å skape et tett skjul når lauvet kommer og etterveksten slår opp fra marka ettersom sola tar bedre. Noen av stammene vil bli revet løs fra rota men etterveksten kompenserer for disse døde stammene. Da ligger trærne der som en myk grønn vegg som gir sommer og vinterbeite samtidig som de gir skjul.


Viltstell er ikke nødvendigvis pent, men så ser mennesket med sitt estetiske øye helt forskjellig på det fra hjorten som søker mat og skjul. Natta etter at beitetrær var lagt ned stakk denne jenta innom. God og rund med stø kurs for beitetrærne.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar