En veldig vanlig påstand er at viltkameraer får viltet til å endre oppførsel. Stier som har blitt benyttet daglig tidligere blir tømt straks viltkameraet henger der o.l. Noen observerer store endringer, andre observerer ingen endringer før og etter viltkameraet er på plass.
Kamera montert 5 meter opp i tre. Ingen reaksjon fra rådyret |
Kreative sjeler ønsket å finne ut av dette og brukte en del tid og energi på problemstillingen.
Første steg var å finne ut om dyra reagerte negativt på kameraene. De begynte med å slå over alle viltkameraene sine til videomodus for å fange opp hva dyra gjorde når de så rett på kameraene. Vi har sikkert alle sett bilder av hjortedyr som titter rett på kamera, men et bilde viser ikke hva dyra gjør i sekundene etterpå. Derfor begynte disse kreative jegerne å bytte over til videomodus.
Resultatet? Filmklippene viste at de fleste dyra hadde negative reaksjoner på kameraene. Alt fra nysgjerrighet og avsøking av området med lukt og syn til regelrett direkte fluktreaksjon. Spesielt bukkene var tilbøyelige til å gå rett i fluktmodus når de ble "overrasket" av et viltkamera.
Kamera montert 2m over bakken - no worries hos rådyra |
Neste steg var å sette opp et viltkamera nr 2 som dekket det første viltkameraet. Kamera 1 sto i "øyehøyde" på jegere og hjort. Kamera 2 ble satt opp 3 meter over bakken.slik at det dekket kamera 1. Resultatet av 600 observasjoner var at 1 hjort så på kameraet montert 3 meter over bakken, resten så på kamera 1 som sto i øyehøyde, eller så ikke på noen av kameraene.
Det ble forsøkt med dummy kameraer som ikke ga fra seg lyd eller lys, for å eliminere de mulighetene. Det ble også forsøkt med luktfjernende midler på kamera og dummy for å minimere påvirkningen av lukt. Dette ga ikke utslag. Dyra reagerte åpenbart negativt selv på dummy kamera uten innhold.
Kamera montert 4 meter over bakkenivå - ingenting sett eller hørt her |
Konklusjonen så langt er at hjortedyra reagerer på det fremmedelementet viltkamera tross alt er i landskapet. For å redusere påvirkningen foreslås det å montere kameraene høyt (hjortedyr titter sjeldent oppover) og at de kamufleres så godt som mulig for full funksjonalitet.
Kamera i øyehøyde - hvem søren tror du at du er, jeg stikker.. |
Et enkelt tiltak for å redusere risikoen er altså å montere kameraet høyt. Det er uansett god praksis å sette kameraene høyt for å få bedre og flere bilder. Det hjelper også mot tyveri hvis man må ha med stige for å stjele kameraet.
Les mer om oppsett av viltkamera her: http://viltstell.blogspot.no/2013/12/praktiske-rad-ved-oppsett-av-viltkamera.html
Jeg har brukt teleskopstige fra Biltema for å få kamera satt opp høyt med godt resultat.
PS: Ikke alle dyra reagerte på kameraene i øyenhøyde, men mange viste gjentatt negativ reaksjon. Så dette vil variere en del fra terreng til terreng. I mitt terreng ser ikke dyra ut til å bry seg noe særlig. Kanskje på grunn av lavt jaktpress..
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar