Vi er i mai og våren er endelig godt i gang. Vinteren er den harde tiden for viltet og vanen tro tar jeg frem motorsaga for å legge ned lønn, rogn, osp, selje og andre populære arter å beite på gjennom vinteren. Vinteren 2023 var ikke den verste for rådyr og hjort hos meg men de oppsøkte alikevel de trærne som ble lagt ned.
Toppskudd av mange typer trær er populært hos hjorteviltet gjennom vinteren og i vårknipa. Så jeg legger ned en del slike hver vinter for å hjelpe stammen. Når våren kommer går jeg over trærne og ser på hvor hardt de ble beitet gjennom vinteren. Da får jeg inntrykk av bestanden og tilstanden. Jo tyngre de har beitet på disse felte trærne jo flere dyr. Har de strekt seg på to bein og beitet så høyt de greier er det en indikasjon. Hvor langt ned og inn mot stammen de har beitet, samt evt. barkgnaging er også indikatorer på hvor hard vinteren har vært
På bildet har rådyr vært å beitet. De har kun beitet selve toppskuddene og latt skudd lengre nede/inne mot stammen være. De har heller ikke gnaget bark. Det lover godt for tilstanden selv om vinteren var lang og hard.
Rett nedenfor hvor dette lønnetreet var lagt ned har en rådyrbukk gått løs på små oppslag for å markere reviret sitt. I mangel på mer egnede emner. Da har ihvertfall han overlevd vinteren, og dette området deler han med flere rådyrgjeiter. Kanskje kommer geita i brunst litt tidligere, og får litt større kje på grunn av at de hadde flere matkilder gjennom vinteren.
Å sikre viltet tilgang til mat gjennom vinteren er kanskje ett av de kraftigste verktøyene en har for å påvirke stammen positivt. I tillegg til at man slik aktivt forbedrer levevilkårene deres får en også vurdert beitetrykket gjennom vinteren og bestanden. At en kan ta disse trærne som å hugge opp til ved på våren er ren bonus. Når en hugger om vinteren er det lite sevje i stammen, og det blir raskt tørr ved etter kapping og klyving. Lettere å håndtere er veden også mens en holder på når det er lite veske i den.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar