Såfrø til improvisert viltåker - man tar hva Felleskjøpet haver |
I viltåkeren vil jeg ha Felleskjøpet fører frø av mange typer. De har til og med eget sortiment for viltåker en-årig og viltåker fler-årig. Jeg har purret på de jevnlig lokalt siden i vår, men til tross for en bestilling inne sentralt på 150 sekker frø til viltåker har de ikke fått levert en eneste sekk. Skuffende.
Siden det er sent på året ble det å improvisere i forhold til planene i vår. 10kg Spire Surfor 10% inneholder flere gressarter (til hjorten) og noe kløver til rådyra. Dette er det håp om å få til å vokse før høsten slår inn for fullt. Jeg fikk også med meg 2kg for-reddik for høsten og vinteren, igjen med håp om å få den til å vokse før høsten. Jeg toppet det hele med 2kg solsikkefrø jeg hadde liggende for å prøve å få opp en god del proteinrik biomasse kjapt slik at ikke graset beites flatt med en gang.
Frømiksen er ikke optimal for en viltåker, men veldig mye bedre enn 40-60 år gammel eng. Dyra liker som kjent best planter som er 1-4 år gamle, og aller best helt ferske planter pga. smakelighet og proteininnhold.
Marka hadde ikke blitt slått i år, så beitepusseren ble brukt til å slå ned graset. Deretter kom såbedsfresen på og jorda ble bearbeidet.
Såbedsfres i aksjon |
Etter en god times kjøring med traktor var ca 1 mål med åker klar for såing. Til å spre frøene ble det brukt en håndholdt spreder av type "Norland". Dette er arvegods som ble funnet rustent og nedstøvet henslengt i et hjørne. En runde olje og litt vask, og den var klar for bruk med flott resultat. God kontroll på mengden som spres og mye lettere enn å spre for hånd.
Viltåker klar for såing,. |
Etter at frøene er sådd bør de tromles for å få god kontakt mellom frø og jord. Slik blir spiringsprosenten høyere og flere planter lykkes i å etablere seg samt konkurrere med ugraset. I mangel av åkertrommel ble trommelen bak på såbedsfresen brukt. Litt justering på toppstag og stagene på fresen gjorde at det fungerte "godt nok". Ikke optimalt, men godt nok er godt nok.
Nå gjenstår det bare å vente en til to uker og se hva som kommer opp, samt dyras respons på ferske planter. En ikke helt vill gjetning vil være at åkeren snauspises av både rådyr og hjort..
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar