2015-08-04

Såbedsfres, bedfres, steinnedlegger.. Kjært barn.

Jordbruk er hardt arbeide og tidkrevende. For å lage en åker skal man pløye, plukke stein, harve, plukke stein, og harve en gang til før man kan så og tromle. I jord med mye stein blir det mye jobb.

I moderne tid har vi alternativer til denne prosessen. Man kan brakke og direkteså med en frødrill hvis man har sprøytesertifikat. Evt bruke jordfres/rotorharv etter å ha brakket for så å spre frø og tromle i en operasjon. Man kan harve overflaten og direkteså hvis torva ikke er for tjukk. Eller man kan bruke en såbedfres. Sistnevnte har jeg tittet etter en god stund, og når det kom et godt tilbud så slo jeg til.

Lefa såbedsfres - Lefa-cz.com


Såbedsfresen er en jordfreser hvor knivene roterer motsatt vei av en vanlig jordfreser. Dermed kastes jord, stein, gress, røtter o.l. opp i lufta inne i fresehuset. Bakerst i fresehuset står det et gitter. Stein og annet passer ikke gitteret men blir tvunget ned. Jorda blåser gjennom gitteret og legger seg slik oppå stein, røtter o.l. Resultatet er en overflate med jord som er klar for såing. Har jorda vært kompaktert over tid eller pga. tungt utstyr blir den luftet etter en runde med fresen. Torva legges under jorda og fungerer som næring for nye planter.
Bakerst på fresen står det en trommel som komprimerer jorda noe igjen og lager en liten struktur.
Ulempen med såbedsfresen er at den kan skade jordstrukturen samt at rotugras kan spre seg noe voldsomt når røttene hakkes opp. Min vurdering er at jordstrukturen trenger en omgang med fres etter så mange år uten drift. Rotugras får jeg gå over og fjerne i kommende sesonger sammen med høymul.

Sånn ser det ut etter en runde med LEFA såbedsfres. Et veldig bra verktøy for anlegging av viltåker på gammel innmark. Evt. hvis man også vil ha grønsaksåker etterhvert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar